Nu ai cont? Înregistrează-te.
Am uitat parola

Aţi accesat un link extern portalului Complete Life. Acesta este oferit exclusiv pentru informarea dumneavoastră. Sanofi nu poate fi făcută responsabilă pentru conţinutul siteului.

Sunteţi de acord să îl deschideţi?

 

Întrebări despre diabet

Ce te interesează să ştii?
+
Diabetul zaharat se moștenește?
0
-
Diabetul zaharat se moștenește?

Există şi o componentă genetică a diabetului zaharat. Dacă dumneavoastră aveți diabet, și chiar dacă și partenerul dumneavoastră are diabet, riscul copiilor dumneavoastră de a-l face este mai mare, dar majoritatea copiilor cu părinți diabetici nu vor face diabet. Dacă aveți diabet de tip 1, riscul estimat pentru un copil de-al dumneavoastră să facă și acesta diabet de tip 1 este între 1 și 4 %, dar poate crește până la 8% dacă aveți diabet încă din copilărie. Dacă ambii părinți au diabet de tip 1, riscul este între 10 și 25%. Dacă aveți diabet de tip 2, riscul pentru copil e de circa 8 la sută, ajungând însă până la 15% dacă ați făcut diabetul la o vârstă mai tânără.

 
+
E posibil să am diabet și să nu știu?
0
-
E posibil să am diabet și să nu știu?

Diabetul poate fi și o descoperire întâmplătoare la o analiză de rutină. Poate trece un timp până la apariția simptomelor celor mai frecvente (senzația de sete, urinat frecvent, senzația de foame), sau lucrurile se pot precipita atunci când apare o altă situație solicitantă pentru organism (alte boli, infecții, stres important). Diabetul de tip 1 este mai repede descoperit, pentru că lipsa de insulină dă destul de repede simptome, însă diabetul de tip 2 poate fi ignorat vreme îndelungată sau descoperit întâmplător. Este așadar important să vă faceți controlul periodic la medic, cu atât mai mult dacă aveți și factori de risc (obezitate, sedentarism, alte persoane în familie cu diabet, etc.)

 
+
Este diabetul o boală incurabilă?
1
-
Este diabetul o boală incurabilă?

Tipurile 1 și 2 de diabet zaharat sunt tulburări cronice, care persistă pe tot parcursul vieții persoanei afectate. Nu există în acest moment un tratament care să ducă la vindecare definitivă, dar cu un bun control al glicemiei, ceea ce înseamnă dietă, exerciții fizice și tratament, persoanele cu diabet pot duce o viață comparabilă cu viața persoanelor fără diabet.

 
+
Există diferenţe între glicemia măsurată cu glucotestul și cea din sângele venos recoltat în mod obișnuit?
0
-
Există diferenţe între glicemia măsurată cu glucotestul și cea din sângele venos recoltat în mod obișnuit?

Glicemia măsurată cu glucotestul provine din sângele capilar. În mod normal, glicemia a jeun (pe nemâncate) trebuie să aibă aceeaşi valoare prin ambele metode. În cazul în care se recoltează post prandial (după masă) valorile obţinute cu glucotestul vor fi mai mari decât cele provenite din sângele venos.

 
-
Pot consuma băuturi alcoolice în diabet?

Băuturile alcoolice nu sunt interzise în diabet, dar este bine să vă sfătuiți cu medicul înainte, și să nu depășiți două porții pe zi dacă sunteți bărbat, sau una singură dacă sunteți femeie (o porție înseamnă un pahar de vin sau o bere sau 50 ml de băuturi alcoolice tari). Alcoolul poate interfera cu nivelul glicemiei, poate agrava hipoglicemia și cetoacidoza diabetică, și poate interfera cu unele medicamente antidiabetice orale.

 
+
Pot să fumez dacă am diabet?
1
-
Pot să fumez dacă am diabet?

Fumatul, indiferent de cantitate, este un factor de risc major de boli cardiovasculare, cerebrovasculare și respiratorii, majoritatea grave. Fumatul este nociv pentru oricine, însă, în combinație cu diabetul sau cu alți factori de risc cardiovasculari, riscul este mult mai mare. Dacă sunteți fumător/fumătoare și aveți diabet, să vă lăsați de fumat este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră.

 
+
Rezistenţa la efort scade in cazul diabetului zaharat?
1
-
Rezistenţa la efort scade in cazul diabetului zaharat?

Rezistenţa la efort scade în mod normal o dată cu vârsta datorită reducerii masei musculare, iar în cazul diabetului zaharat se asociază şi cu atrofie musculară dată de neuropatia diabetică. Hiperglicemia afectează direct nervul, dar şi vasul de sânge al acestuia, ceea ce duce la apariţia numeroaselor manifestări cum ar fi alterarea sensibilităţii cutanate, apariţia paresteziilor, atrofia musculară. Pentru a preîntampina această reducere a masei musculare se recomandă efectuarea zilnică a unui program de exerciţii prestabilit, dar şi controlul strict al glicemiei.

 
+
Stresul influențează diabetul?
2
-
Stresul influențează diabetul?

Atât stresul fizic cât și cel psihic pot agrava un diabet existent, sau pot chiar declanșa un diabet latent. Stresul nu poate fi singura cauză a diabetului, dar este un factor de risc sau agravant. Atunci când sunteți stresat(ă), anumiți hormoni (adrenalina, cortizolul) au ca efect creșterea glicemiei. Evenimentele care constituie stresuri majore în viață, cum ar fi moartea unei persoane dragi, divorțul, pierderea serviciului, vă pot destabiliza diabetul. Cum stresul este parte din viața de zi cu zi, profitați de faptul că aveți diabet și învățați ce anume vă crește nivelul de stres și ce anume vi-l scade, și veți învăța simultan și cum să aveți un mai bun control al diabetului și o viață mai frumoasă.

 
+
Tratamentul cu insulină mă va îngrășa?
0
-
Tratamentul cu insulină mă va îngrășa?

Insulina este un așa-numit „hormon anabolizant”, adică favorizează procesele de sinteză din organism, în defavoarea celor de ardere. Aportul de insulină permite organismului să utilizeze glucoza și alte substanțe nutritive, ceea poate duce la creștere în greutate la începutul tratamentului. Nu insulina este însă vinovată de o greutate excesivă, ci dezechilibrul dintre aportul alimentar și activitățile fizice; aceștia sunt factorii care pot fi controlați pentru a avea o greutate optimă.

 
+
Trebuie să slăbesc, dacă am diabet?
0
-
Trebuie să slăbesc, dacă am diabet?

Supraponderalitatea și obezitatea reprezintă factori de risc foarte importanți ai diabetului de tip 2. Dacă aveți o greutate peste cea normală (un indice de masă corporală, adică greutatea dumneavoastră împărțită la pătratul înălțimii, mai mare de 25), scăderea în greutate vă poate proteja de un diabet viitor. Dacă aveți deja diabet, deși scăderea în greutate nu vă mai poate „vindeca” de diabet, o greutate normală vă poate ajuta să aveți un mai bun control al glicemiei.

 
Înapoi 1 2 3
05 / 11 / 2013